lördag 4 juni 2011

Biutiful

Biutiful (2010) 148 min, Mexiko/Spanien - Drama - 28 Januari 2011 (UK)Det blev en Mexikansk/Spansk film denna gång. En ganska lång film men med många djup.

Filmen handlar om Uxbal som spelas av Javier Bardem. Han har två barn och de bor i ett fattigt område i Barcelona med många invandrare från olika håll. Barnens mamma lever ett vilt och oroligt liv så han försöker ta hand om barnen själv. När han förstår att han är sjuk uppsöker han sjukhuset och får konstaterat att han inte har så länge kvar att leva.

Det blir en kamp mot tiden för att trygga sina barns framtid, men förutsättningar är inte de bästa. Bland annat därför att han har olika mer eller mindre lagliga affärer på gång tillsammans med sin bror och invandrare utan uppehållstillstånd.

Samtidigt har han en sida av sig själv som är öppen för möjligheten till ett liv efter detta då han ser och pratar med de som gått över på andra sidan och hjälper anhöriga till bortgångna i deras sorg.

Jag tycker att det är en intressant och välgjord film. Javier Bardem är en mycket bra skådespelare och spelar sin roll mycket trovärdigt. Handlingen känns sann även om det är mycket mörker i filmen, det är svårt att se något ljus i filmens handling förutom i kontakten han har med andra sidan och kontakten som han har till sina barn. Han älskar dem men har inte riktigt förmågan att ge dem ett tryggt och välordnat liv. Det är en märklig känsla att se denna missär i en annars modern och glittrande storstad.

Vad vill regissören med filmen? Helt klart visar den på missförhållanden på många olika plan i samhället. Det verkar inte finnas någon hjälp att få utan man får försöka klara sig själv. Det känns som en hård och tuff tillvaro som invandrare, som sjuk och som ensamstående med barn.

Filmen får en 5 av 5.

Regissör: Alejandro González Iñárritu
Författare: Alejandro González Iñárritu (manuskript), Nicolás Giacobone (manuskript)
SkådespelareJavier Bardem, Maricel Álvarez och Hanaa Bouchaib


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar