lördag 18 juni 2011

Plugga film i Los Angeles

Inget filmtips denna gång, utan ett karriärstips. Är du intresserad av att arbeta inom film, bakom eller framför kameran, i klipprummet eller som manusförfattare? Det finns lika många sätt att ta sig in i filmindustrin som det finns människor i den. Ibland handlar det om tur, ibland om mycket hårt arbete. Ofta är en relevant utbildning ett bra första steg i rätt riktning, men återigen kan det vara svårt att veta var man ska börja. Det finns ett antal gymnasieutbildningar speciellt inriktade på film, bland annat Filmgymnasiet på Gotland. Man kan också studera olika aspekter av film på folkhögskolor runt om i landet, och överst på listan återfinns såklart Dramatiska Institutets gedigna filmutbildningar. För den som vill prova på, skaffa erfarenhet och kanske tänker på att plugga utomlands, kommer här ett tips på en lite annorlunda filmkurs, i Los Angeles.

I Los Angeles, på den prestigefyllda American Musical and Dramatic Academy (AMDA), erbjuds just nu en 12 veckors kurs i film för utländska studerande. Filmlektionerna kombineras med undervisning i engelska, en kombination som ger ett ökade kunskaper och självförtroende i både språk, praktik och teori. Filmkursen är uppdelad mellan olika moments vilka inkluderar filmens historia och Hollywoods historia, filmteori, skådespelarteknik och karaktärsutveckling. Man får också chansen att arbeta på ett eget manus, samt praktisk undervisning i filmning och klippning. Under slutet av kursen anordnas en kortfilmstävling där man deltar med en egenhändigt skapad kortfilm eller dokumentär.

Los Angeles erbjuder fantastiska möjligheter till utflykter och besök på olika filmmuseer och studior och flera av dessa ingår i kursen, bland annat på Academy of Motion Picture Arts and Sciences, den organisation som varje år delar ut Oscars. Tanken att resa utomlands och få chansen att vistas under en längre tid i Los Angeles lockar många, men det är viktigt att veta vilka ambitioner man har med utbildningen eftersom det knappast är gratis. Att förbättra sin engelska och sitt språkliga självförtroende är dock nästintill obetalbart i dagens samhälle där så mycket sker på engelska. En intensivkurs engelska kan göra en stor skillnad för ens språkkunskaper, också under en kortare tid.

Vill du komma hem från en språkresa med vana för Los Angeles värme och tillbakalutade livsstil, en egen film och fantastiska erfarenheter i bagaget, och nyförvärvade kunskaper inom film och skådespeleri att ta med till vidare studier eller till ditt CV? Kurserna erbjuds fyra gånger per år, nästa kursstart är i September.


Los Angeles campus.jpgWalk of Fame - Los Angeles.jpg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar