lördag 23 juli 2011

The Kingś Speech

Från 2010, , speltid 118 min - Biografi, drama, historia,  (Sverige februari 2011)

Denna film handlar om Kung George VI av England (spelas av Colin Firth) som blev tvungen att ta över tronen efter sin äldre bror Edward VIII. Edward VIII sade ifrån sig tronen bland annat på grund av sin kärleks relation med en kvinna vid namn Wallis Simpson, som ansågs olämplig som gemål till Kungen. George VI ville inte och var inte förberedd på sin uppgift som Kung eftersom den uppgiften hela tiden varit Edwards.

Det var inte bara det att George VI inte ville bli Kung han hade också stora talsvårigheter på grund av sin stamning och det mesta i filmen handlar om detta och hur han får hjälp av en självlärd talpedagog vid namn Lionel Louge. Det stora provet kommer när Kung George VI ska tala inför sitt folk på radion när andra världskriget bryter ut.

Jag blev fascinerad av filmen ända från början. Colin Firth gör en väldigt bra tolkning av Kung George VI och hans svårigheter. Även Geoffrey Rush som spelar Linoel Louge gör en mycket bra insats...Hela filmen känns trovärdig och välspelad...Intressant också att se en del av en historia som jag vetat väldigt lite om...

Filmen får en 4 av 5 för bra handling, historia och bra skådespeleri...

Regissör: Tom Hooper
Writer: David Seidler (manuskript)
SkådespelareColin FirthGeoffrey Rush och Helena Bonham Carter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar