tisdag 30 augusti 2011

Animal Kingdom


Animal Kingdom (2010) 113 min - Kriminaldrama, Thriller,  - (27 juli 2011 Sverige DVD)

Filmen börjar med att en 17-årig kille, J. (Joshua Cody) förlorar sin ensamstående mamma när hon har tagit en överdos heroin. J. ser egentligen helt oberörd ut, som en sömngångare, när han inser att hans mamma är död. Men han är antagligen inte van att visa sina känslor utåt och är blyg och tillbakadragen som person. Han finner ingen annan råd än att ringa till sin mormor Janine (Smurf) Cody, som de inte haft kontakt med på flera år på grund av det kriminella liv som J:s morbröder lever och deras mamma...

J:s mamma ville skydda honom från den livsstilen. Familjen Cody är Melbourns mest ökända familj som håller på med droghandel, bankrån och mord.

Det blir så att J flyttar in hos sin mormor och hennes tre söner, Darren som bara är några år äldre än J, Craig som är mellanbrodern och "Andrew (Pope) Cody den äldste som är värst av dem alla med sin psykopatiska läggning och totala avsaknad av moral och känslor. Det är ingen lätt uppgift för J. att befinna sig i denna destruktiva familj med den manipulativa, skoningslösa mormor Janine som matriark och styrande i familjen. Hon behandlar sina söner som om de vore hennes älskare alla tre och beter sig otroligt äckligt.

J. blir indragen i händelser som han inte kan styra över vilket gör att han måste välja väg, ska han stanna hos sin familj eller ska han ta emot den hjälp som polisdetektiven Guy Pearce försöker ge honom? Då han ser något hos J som är oförstört och som går att rädda.

Jag gillar verkligen den här filmen, den har en bra intrig och en handling som är svår att förutsäga...Duktiga skådespelarprestationer överlag dessutom. Filmen har heller inget sentimentalt över sig, den spelas bara rätt upp och ner som den är, alltså känns den verklighetsnära i en verklighet som man helst inte vill befinna sig i. Det finns spänning i filmen mest hela tiden...och den är otäck mellan varven som t e x när äldsta brodern "Pope" injicerar heroin i J:s flickvän.

Om jag skulle sakna något i filmen, så är det väl att jag önskar att det fanns någon ljusglimt, någonting som gör att det känns som om det finns något hopp. Jag tycker inte att det gör det, dessutom är jag inte säker på hur slutet egentligen blev...Jag vet inte om man ändå ska se det som en möjlighet till hopp eller om det innebar att allt fortsätter som tidigare...med vissa förändringar... vill ju inte skriva hur den slutar så det får bli allt...

Jag ger filmen en fyra av fem.Regissör:
 David Michôd
Författare: David MichôdSkådespelare: James FrechevilleGuy Pearce och Joel Edgerton


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar