söndag 21 augusti 2011

Catch Me If You Can

Catch Me If You Can (2002) 141 min - Biografi, Komedi, Kriminaldrama - 25 December 2002 (USA)

En sann berättelse om Frank Abagnale Jr, som innan han fyllde 19 förfalskade checkar för mer än 2,5 miljoner dollar i 26 olika länder. Han klarade sig igenom olika kontroller och tester för att kunna arbeta som Pan Am pilot, doktor och juridisk åklagare. När Abagnale till slut åkte fast satt han i fängelse i Frankrike, sedan i Sverige innan han utlämnades till USA.

Nu mera sköter han sitt företag Abagnale and Associates som specialiserat sig på att hjälpa andra företag att förhindra finansiella bedrägerier.

Det var ett bra tag sedan jag såg en film som jag gillade så mycket som den här. Den har allt, verklighetsbakgrund, spänning och bra skådespelare och även en liten del romantik.

Frank Abagnale, (som spelas av Leonardo DiCaprio) är en intelligent ung kille på 16 år som lever tillsammans med sin pappa och mamma i början av filmen. Någon gång i början av 60-talet om jag inte minns fel...

Pappan får bekymmer med ekonomin och familjen måste flytta till en mindre lägenhet från det stora hus som de bodde i. Pappan (spelas av Christopher Walken) och sonen har en nära och bra relation, familjen verkar i det stora hela leva ett bra och ordnat familjeliv.

Men pappans pengaproblem fortsätter och det blir skilsmässa mellan föräldrarna vilket leder till att sonen Frank Abagnale Jr rymmer och börjar sin "resa" som förfalskare och lögnare för att ställa allt tillrätta igen för familjen.

Frank vill ställa allt tillrätta med både ekonomi och föräldrarnas skilsmässa, det är drivkraften bakom hans handlingar. Han lyckas ta sig in och arbeta både som pilot, läkare och advokat. Den som ska försöka fånga honom är agent Carl Hanratty (spelas av Tom Hanks) från FBI vilket inte är den lättaste uppgiften i världen.

Som sagt var, jag gillar den här filmen och jag uppskattar att den har verklighetsbakgrund. Jag tänker att verkligheten överträffar dikt många gånger om när det gäller den här killen, Frank Abagnale Jr. Å, andra sidan är det en film så man har säkert lagt till och tagit ifrån för att få till en bra helhet men grunden är i alla fall från the real life...

Jag ger filmen en 5 av 5.


Regissör: Steven Spielberg
Författare: Jeff Nathanson (manuskript), Frank Abagnale Jr.
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks och Christopher WalkenInga kommentarer:

Skicka en kommentar