lördag 27 augusti 2011

Source Code

Source Code (2011) 93 min - Mystery, Sci-Fi, Thriller - 1 April 2011 (USA)
Så fick jag äntligen se den här filmen som jag har längtat efter att se. Den handlar om en pilot i armén, Colter Stevens, hans senaste uppdrag var som soldat i Afghanistan. Filmen börjar med att han vaknar upp i en annan mans kropp, som Sean Fentress, en skol lärare. Colter/Sean åker i ett pendeltåg som är på väg till Chicago, tillsammans med en kvinna, Christina Warren, som är bekant med honom som Sean Fentress. Han hinner inte mer än ta till sig hur allt förändrats förrän tåget exploderar och alla ombord dör.

När Colter vaknar upp igen befinner han sig i en obekant cockpit där han får kontakt med Captain Colleen Goodwin genom en skärm på väggen. Hon förklarar för honom att han befinner sig i "Source Code", ett experiment som leds och skapats av Dr. Rutledge. Genom Source Code får man möjlighet att uppleva de sista åtta minuterna av en människas liv i en alternativ tidslinje. Colter är med i ett uppdrag där han ska hitta den person som lade bomben i tåget som gjorde att det sprängdes...Han måste hitta den personen eftersom bombningen av tåget bara är början på något ännu värre och detta måste stoppas så att inte fler människor dör.

Detta innebär att Colter måste tillbaka till Source Code flera gånger tills han hittar mannen och hindrar flera bombdåd.

Vad tyckte jag då om filmen? Jo, jag tyckte den var bra och sevärd och spännande...Jag gillar såna här filmer där man kommer in i en annan verklighet och där man utforskar frågor om vart man befinner sig när man dör... Jag tycker att Jake Gyllenhaal spelar sin roll som Colter Stevens väldigt bra och trovärdigt...

Om jag ska ta upp någon negativ kritik så tycker jag att vissa saker var lite förutsägbara och småonödigt...som Colters relation till kvinnan på tåget, Christina Warren. Samtidigt vilar filmen ganska mycket på just den relationen utan att för den skull fördjupa sig i själva relationen. Kanske en konstig beskrivning men jag menar att i filmen verkar relationen vara så viktig och stark trots att de knappast känner varandra från början. Helt enkelt, så tror jag inte på kärlek vid första ögonkastet, så min inställning har med det att göra. Filmen dras ner på grund av detta då filmen i övrigt tar tag i en och man dras med i Colters känsloliv när han åker mellan de olika tillstånden då han är i sitt vanliga jag och när han är Sean Fentress. Det känns som om filmskaparna vill få in mer än vad som behövs för att filmen ska bli bra och sevärd.

Colters relation till pappan tas också upp och han försöker få tag på sin pappa eftersom deras sista möte slutade med ett gräl.

Så det filmen har lite som sitt budskap kan väl vara att relationer är det viktigaste i en människas liv. Karriär och andra ytligheter kommer i andra hand, när det verkligen gäller. När man inte har så lång tid på sig att leva sitt liv.

Filmen får en 4 av 5.


Regissör: Duncan Jones
Författare: Ben Ripley
Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan och Vera Farmiga


4 kommentarer:

 1. Där ser man samma betyg som jag har gett. En bra film som är klart sevärd. Jag följer dig nu på Bloglovin och du finns i mina länkar. Bra jobbat för övrigt.

  SvaraRadera
 2. Tack, för att du tittar in på min blogg mellan varven. Jag följer också dig nu på Bloglovin...

  SvaraRadera
 3. Jag älskar slutet i denna filmen, den bilden fastande på min näthinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, den här filmen är verkligen bra...

   Radera