måndag 19 september 2011

The Manchurian Candidate

The Manchurian Candidate (2004) 129 min - Drama, Mystery, Thriller -
Den här filmen utspelar sig under 2008 och handlar om major Ben Marco (spelas av Denzel Washington), som plågas av mardrömmar efter Kuwaitkriget. Ett krig mellan Irak och Iran där USA med deras allierade var inblandade under början av 1990-talet.

Ben Marco börjar undersöka vad som hände och inte hände då hans drömmar blir mer och mer påtagliga...Kan det vara så att de alla blivit kidnappade och hjärntvättade för att Raymond Shaw ska bli nästa president i USA?

Raymond Shaw (spelas av Liev Schreiber) fick en hedersmedalj under kriget då han räddade sina kolleger ur ett bakhåll, när hans dåvarande chef Ben Marco slagits medvetslös. Raymond bygger nu sin valkampanj på detta.

Raymond har en märklig relation till sin dominanta och manipulativa mamma Eleanor Shaw (spelas av Meryl Streep) och Raymond går i hennes ledband.

Den här filmen ger mig kalla kårar, för vem vet vad som är sant och inte sant? Vem vet vad man kan forska fram för grejer i framtiden för att manipulera människor dit man vill? För att få människor att utföra ohyggliga brott för att, som de säger i filmen, det görs för allas bästa...

Denzel Washington spelar otroligt bra och det gör både Liev Schreiber och Meryl Streep också. Streep gör sin tolkning av den hemska mamman så trovärdig så det vänder sig i magen på mig. Jag fylls av äckel och avsky, för hon är en ond människa med ett nästan ständigt leende på läpparna. Förutom när hon pratar för sin sak, då blir hon hård och kall men också då lindar hon in orden så hon får sina medmänniskor att göra vad hon vill. Framför allt hennes son är hårt styrd av henne och de har i det närmaste ett incestuöst förhållande.

Filmen får faktiskt en 5 av 5. Den är tänkvärd, har bra handling och känns inte helt verklighetsfrämmande, dessutom har den bra skådespelare.Regissör: Jonathan Demme
Författare: Richard Condon (roman), George Axelrod

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar