måndag 7 november 2011

The Reader

The Reader (2008) 124 min - Drama, Romantik   - 24 April 2009 (Sverige)Detta är en film som jag länge velat se men det blev inte förrän nu då den gick på TV 4.

Filmen tar oss tillbaka till andra världskrigets Tyskland men den handlar inte direkt om krig utan om en kärleksaffär mellan en äldre kvinna, Hanna, som spelas av Kate Winslet, och en hälften så gammal, ung man, Michael Berg som spelas av David Kross. När han blir äldre spelas Michael av Ralph Fiennes.

De möts för första gången när Hanna träffar på Michael ute då han är sjuk och hon hjälper honom. Det är inledningen på en kärleksaffär som har stor betydelse för båda två. Hanna älskar när Michael läser för henne så det upptar en stor del av deras tid tillsammans. Men så utan förklaring försvinner Hanna ut ur Michaels liv och han lämnas kvar förvirrad och förtvivlad...

Sedan får vi följa vad som händer i deras liv framöver och hur de åter möts under helt andra förutsättningar än tidigare.

Jag gillar den här filmen även om den är i det segaste laget. Samtidigt är man så inne i filmens handling att det inte gör så mycket. Det är verkligen fascinerande att tänka sig att människor som man möter kan påverka en så mycket genom hela livet som det blev för dessa två personer. Fram för allt för Michael som aldrig riktigt kunde älska någon annan efter Hanna trots att han bildade familj.

Jag funderar på om det kan fungera så i verkligheten, att kärleken kan leva kvar i resten av ens liv, trots att det inte blev något varaktigt förhållande mellan dem. Eller var det sveket, att Hanna försvann utan ett ord, som gjorde att Michael aldrig riktigt kom över deras relation?

I vilket fall som helst en mycket sevärd film.

Filmen får en 4 av 5.Regissör: Stephen Daldry
Författare: David Hare (manuskript), Bernhard Schlink (bok)
Skådespelare: Kate WinsletRalph FiennesDavid Kross och Bruno Ganz med flera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar