tisdag 3 januari 2012

Martha Marcy May Marlene

Från 2011, 102 min - Drama, Thriller - 21 December 2011 (Sverige)
Filmen handling börjar med att man ser en kvinna som flyr från en byggnad där ett antal personer lever tillsammans. Kvinnan är Marcy May, som hon kallas i den sektliknande grupp som hon lämnar. 

Marcy May kontaktar sin syster som hon inte har haft kontakt med på de två år som hon levt tillsammans med sektmedlemmarna. Systern hämtar henne och Marcy May får bo tillsammans med systern och hennes man som vill hjälpa henne men det är inte en helt enkel uppgift, då hon inte verkar vilja prata om det som hänt henne. Det fungerar sämre och sämre för Marcy May då hon får svårare och svårare med att skilja verklighet från drömmar.

Jag tycker att filmen var ok men alldeles för seg. Allt segar sig fram förutom första avsnittet där Marcy May rymmer. Man får inget riktigt grepp om filmen och man förstår inte helt orsaken till hennes symtom, även om viss orsak finns att hitta från hennes vistelse hos sektmedlemmarna och det som hände där. Jag tycker ändå inte, att det, av det som kommer fram i filmen riktigt skulle behöva leda fram till att Marcy May beter sig som hon gör. Något verkar också ha sin orsak i hennes barndom som inte verkar varit speciellt bra. Kanske en kombination av dessa upplevelser gör henne extra känslig för en sådan vistelse i en grupp där man hjärntvättar medlemmarna?

Jag tycker inte att filmen känns trovärdig, filmskaparna har försökt skapa något sevärt av de svåra upplevelser som man bär med sig då man ingått i en sekt och blivit både hjärntvättad och utnyttjad. Men de har inte lyckats med försöket, allt känns bara uppstyltat och osammanhängande, därför får filmen en knapp 3 av 5.Regissör: Sean Durkin
Författare: Sean DurkinSkådespelareElizabeth OlsenSarah Paulson och John Hawkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar