lördag 28 januari 2012

Solisten

Solisten (2009) The Soloist (original titel) 117 min - Drama, Biografi, Musik, 11 December 2009 (Sverige)
Filmen handlar om en journalist, Steve Lopez, i Los Angeles som blir vän med en hemlös musiker vid namn Nathaniel Ayers, som tidigare studerat musik vid Juilliard. Att bli vän med en uteliggare visar sig inte vara det enklaste, särskilt som Lopez ser sig som, i första hand, en hjälpare. Han vill bland annat hjälpa Ayers till ett drägligare liv och att han ska få möjlighet att spela på en riktig fiol eller violin, eller vad han nu vill spela i stället för den två strängade fiol som han spelar på när de möts för första gången.

Ayers visar sig dock inte vara så enkel att hjälpa då han har en mental störning av något slag som gör att han hör röster eller känner sig hotad när han utsätts för nya saker och han vill heller inte ha hjälp, varken av läkare eller någon medicin. Han vill leva sitt liv som han har valt att leva, det enda han vill är att få spela musik.

Jag blev faktiskt riktigt imponerad av filmen. Robert Downey Jr är en underbar skådespelare och han passar väldigt bra i rollen som journalisten Steve Lopez. Jamie Foxx som spelar Nathaniel Ayers gör också en bra tolkning av sin roll om än kanske inte fullt så uttrycksfullt och verklighetstroget som man kan önska. Men som sagt, helt ok. Jag gillar också historien, det är verkligen en film som befinner sig i de lägre skikten av samhället. Det visar en värld som nog många inte vill kännas vid. I alla fall inbillar de sig att de inte har så mycket med den världen att göra.

Det som också lyfter den här filmen lite över det normala är musiken i filmen, Beethoven spelas eftersom det är Ayers favoritkompositör, och man sjunker in i filmen på ett makalöst sätt. Mycket mer än vad jag i  normala fall gör av filmmusik.

Solisten får av mig en 4 av 5 för bra skådespelare och bra innehåll...Om jag saknar något så skulle det väl vara lite humor då.Regissör: Joe Wright
Författare: Susannah Grant (manuskript), Steve Lopez (bok)Skådespelare: Jamie FoxxRobert Downey Jr. och Catherine Keener


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar