torsdag 22 mars 2012

A Dangerous Method

Från 2011, 99 min - Biografi, Drama, Thriller - 18 November 2011 (Sverige)
Filmen handlar framför allt om hur relationen mellan Carl Jung och Sigmund Freud gav upphov till psykoanalysen. Men den handlar också om relationen mellan Carl Jung (som redan var gift) och hans patient Sabina Spielrein. Sabina blev frisk med hjälp av samtal enligt psykoanalytisk metod och studerade sedan själv vidare till psykolog. Jung och Spielrein inledde så småningom en kärleksrelation som de hade svårt att hantera. Jung var ju gift och försökte gång på gång att välja sin fru och sin familj framför relationen med Spielrein. Jung avslutade ändå slutligen relationen med Spielrein efter en hel del kontroverser.

Man får heller inte glömma att Sabina Spielrein också hade ganska stor inverkan på psykoanalysens tillblivelse, då hon och Jung hade många djupa samtal omkring den.

Jag tycker att filmen var intressant ur ett historiskt perspektiv. Att få en inblick i hur de levde och tänkte de som gav upphov till psykoanalysen. Tyvärr blir filmen lite småseg mellan varven men den är mycket välgjord och har bra skådespelare så jag tycker ändå att det väger upp det dämpade tempot.

Jag ger filmen en 3 av 5 för att den ger en inblick i några kända personers liv på ett mycket bra sätt. Viggo Mortensen gör en helt underbar tolkning av Freud. Allt känns genuint och äkta...Regissör: David Cronenberg
Författare: Christopher Hampton (manuskript), John Kerr(bok)
SkådespelareMichael FassbenderKeira Knightley och Viggo Mortensen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar