fredag 11 maj 2012

Julie & Julia

Julie & Julia (2009) 123 min.  Biografi, Drama, Romance - 9 Oktober 2009 (Sverige)Det blev en film på SVT 1 i kväll, en biografi som handlar om två olika kvinnor, den ena vid namn Julie Powell och som i filmens handling är i 30-årsåldern under början av 2000 - talet medan den andra kvinnan är den kända kokboksförfattarinnan Julia Child från USA som blev känd under 50-talet.

Julie Powell flyttar till Queens tillsammans med sin man och bor i en omodern och bullrig lägenhet. Samtidigt som hon jobbar på något slags försäkringsbolag om dagarna då hennes drömmar om att skriva en bok har lagts på hyllan eftersom hon inte blir klar med boken någon gång. Hon trivs inte med sitt liv och för att göra något intressant och roligt börjar hon med att skriva en blogg om sitt matintresse, som till största delen är inriktad på Julia Childs kokbok. Hon ska laga hennes recept ur boken under ett år samtidigt som hon skriver i sin blogg varje dag.

Varvat med 2000-talets livsstil får vi möta Julia Child och hennes liv under 50-talets USA och Paris bland annat. Hon flyttade mycket eftersom hennes man hade ett arbete inom politiken, tror jag. Julia älskar mat och för att hitta på något att göra medan hennes man Paul arbetar, då de bor i Paris, börjar hon en kurs i matlagning, som sedan leder vidare till att hon har egna kurser och så småningom också skriver en kokbok tillsammans med två andra damer. Hon hade senare också matlagningsprogram i TV.

I kväll fastnade jag framför TV:n redan klockan 20.00 då den här filmen började och blev kvar där tills den slutade, så den var helt ok att se på tydligen. Jag gillar ju biografier så det kanske inte var så konstigt även om jag tyckte att hon var lite väl överdriven Julia Child, som spelas av Meryl Streep, men hon kanske var sådan Julia? Vad vet jag? Det som är rörande och vackert är Julias relation till sin man Paul, som verkar ha varit av det varma innerliga slaget, fantastiskt att se faktiskt.

Filmskaparna har fått i hop de båda kvinnornas två olika liv väldigt bra, och man lever sig in i bådas livsöden, även om Julia Childs liv verkade lite mer extra ordinärt än Julie Powells. Kanske beror det på skådespelartalangerna, Meryl Streep är helt enkelt en bättre skådespelar än Amy Adams.

Jag ger filmen en 3:a av 5, för ett bra upplägg av filmen, den var underhållande och intressant och lite rolig om två kvinnor ur verkligheten.Regissör: Nora Ephron
Författare: Nora Ephron (manuskript), Julie Powell (bok "Julie & Julia"), Julia Child (bok "My Life in France") och Alex Prud'homme (bok "My Life in France")
Skådespelare: Amy AdamsMeryl Streep och Chris Messina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar