tisdag 8 maj 2012

Reservation Road

Reservation Road, 2007, 102 min - Kriminal, Drama, Thriller - 11 April 2008 (Sverige)
Filmen börjar med att man ser en pojke i 10-års åldern, Josh, som spelar cello inför sina föräldrar Ethan och Grace Learner, och andra föräldrar, vid någon slags tillställning. Det finns även en yngre dotter, Emma, som också tittar på underhållningen och som ser upp till sin duktige bror.

När de är på väg hem stannar familjen till vid en bensinstation på Reservation Road. Medan föräldrarna uträttar det de ska hinner sonen kliva ur bilen  och ställa sig vid vägkanten i mörkret.

På väg hem är också en annan liten familj, en frånskild pappa, Dwight Arno och hans son Luccas, som varit och tittat på en baseball match. Pappan har bråttom eftersom han skulle ha lämnat sonen till sin mamma en viss tid och spelet drog över tiden en hel del. Pappan är stressad eftersom han har ett något struligt förflutet och inte vill komma alltför sent och hamna i sämre läge igen när det gäller umgänget med sin son, samtidigt som pojkens mamma ringer stup i kvarten och undrar vart de tagit vägen och stressar honom ännu mer.

Det som inte får hända, händer... Olyckan är förödande och Josh omkommer medan Dwight Arno, som körde på honom med bilen, lyckas smita från platsen osedd.

Så börjar det som filmen grundar sig på, sorgen och förtvivlan i den ena familjen och skulden hos den andra. De båda familjernas öden sammankopplas även efteråt på olika sätt, som det kan bli ibland även i verkliga livet.

Jag gillar den här filmen, jag tycker att filmer med djup och smärta kan vara bra ibland, om man lyckas få ihop filmen utan att den blir för sentimental. Och det tycker jag man har lyckats med här. Joaquim Phoenix som spelar Ethan Learner är helt lysande i sin roll men även Mark Ruffalo som spelar Dwight Arno gör sin roll suveränt. Bara det är värt att se tycker jag men sedan tillkommer en annan för mig viktig aspekt och det är en känsla av att filmen vill säga oss något och den väcker framför allt frågor hos mig, som: hur kan man gå vidare efter att man mist sitt barn? Hur ska man straffa de som kört på någon och sedan smitit från olycksplatsen? Det är också intressant att man får se de båda familjernas kamp för att komma vidare i livet.

Filmen får en 4 av 5 på grund av att filmen är välspelad och bra sammansatt med ett bra tema.Regissör: Terry George
Författare: John Burnham Schwartz (manuskript och roman), Terry George (manuskript),
Skådespelare: Joaquin PhoenixMark Ruffalo och Jennifer Connelly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar