tisdag 19 juni 2012

Changeling

Från 2008, 141 min - Drama, Mystery, Thriller - 9 Januari 2009 (Sverige)
Filmen baseras på en sann historia från 1920-talet.

Jag hade inga större förväntningar på denna film då jag redan sett den en gång, och glömt vad den handlade om. Nu var jag kanske mera engagerad än förra gången eftersom jag tyckte att den var klart sevärd, om än lite pinsam mellan varven. Anledningen till denna pinsamma känsla är den att jag tycker att man valt helt fel skådespelerska till rollen som Christine Collins, då man valt Angelina Jolie. Hon gör säkert sitt bästa att spela denna kvinna utifrån de förutsättningar som hon har, men rollen blir väldigt till gjord och tillrättalagd, som om varje rörelse har fått nötas in och ändå kan hon inte få in en genuin känsla i sitt skådespeleri. Detta drar ner, en annars mycket bra film. Angelina Jolie spelar andra typer av roller mycket bättre, men dessa kvinnor som i denna film, som är undertryckta och lite kuvade av olika anledningar fungerar inte för henne tycker jag.

Så något om filmens handling, den utspelar sig som sagt i slutet av 1920-talet i Los Angeles. En arbetande ensamstående mamma till en 9-årig son får hela sin tillvaro upp och ner vänd då sonen försvinner en dag när hon måste arbeta extra. Hon försöker med alla medel att få hjälp av polisen i sitt sökande efter sonen, men det tar ett helt dygn innan de ens börjar sitt sökande efter sonen. Sedan händer inte mycket på flera veckor, inte förrän polisen meddelar henne att de har hittat hennes son, men när Christine får träffa honom så protesterar hon och säger hon att det inte är hennes son. 

Polisen tror henne inte, eller vill inte tro henne, då de vill ge en positiv bild av sig själva i media eftersom deras rykte blivit mycket ifrågasatt på grund av korruption och deras våldsamma metoder. I vilket fall så måste Christine ta med sig pojken hem trots hennes protester därför att pojken säger att hon är hans mamma. 

Christine är inte så påstridig som man skulle kunna tänka sig för att få någon att lyssna på hennes protester. Hon är ändå säker på att det inte är hennes son eftersom killen som följt med henne hem är en hel decimeter för kort samt att det är en hel del andra saker också som inte stämmer. Trots alla dessa fakta så vägrar polisen att tro henne och när hon till slut blir lite mer påstridig hamnar hon på en psykavdelning, där de intagna blir behandlade precis hur som helst och utan rätt till egna åsikter. 

Ja, jag slutar där för att inte berätta hela filmen. Som sagt, jag tycker filmen har en mycket bra och intressant story, spännande är den också, tyvärr är den en aning för lång och i vissa lägen lite väl sentimental. Changeling får en 3:a av 5 i betyg av mig.


Regissör: Clint Eastwood
Manuskript: J. Michael Straczynski
Skådespelare: Angelina JolieColm FeoreJohn Malkovich och Amy Ryan


1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Kolla gärna in vår blogg om film också!


    http://filmfett.blogg.se/

    SvaraRadera