onsdag 6 juni 2012

Christoph Waltz


Skådespelare, filmregissör och författare

Född: den 4 oktober 1956 i Vienna Österrike. Har tyskt medborgarskap. Christoph talar tyska, franska och engelska.
Bor i: London.
Hans partner är Judit Holste som han har en dotter med.

Christoph Waltz föräldrar är kostym designern Elisabeth Urbancic och Joahannes Waltz. Han har tre syskon och föddes in i en teaterfamilj.

Christoph studerade vid Theresianium och Billrothstrasse i Wien. Efter examen, studerade han till skådespelare vid Max-Reinhardt-seminarium innan han började på Lee Strasberg Institutet i New York.

I New York träffade Christoph sin första fru, och flyttade tillbaka till Wien och sedan till London. Han har tre vuxna barn med sin första fru.

Under 1980-talet arbetade Christoph huvudsakligen inom teatern och pendlade från sitt hem i London till Tyskland. Sakteligen började han att arbeta på TV med enstaka roller i serier och TV-filmer. Detta följdes också av filmroller men han tog sig inte in på de engelsktalande Film och TV rollerna, trots att han försökte. Under trettio år arbetade han och försörjde sin familj på detta sätt som skådespelare.

Det var först när Christoph mötte Quentin Tarantino som hans karriär i Hollywood tog fart. Rollen som överste Hans Landa i Inglourious Basterds förde med sig ett nytt liv som internationell superstjärna och Oscarvinnande skådespelare. Han vann 27 utmärkelser för sin prestation som Hans Landa.

Jag har skrivit om följande filmer i denna blogg, som Christoph Waltz har haft roller i:
Carnage och Water for Elephants
Fakta är hämtad från följande sidor, här hittar du också hans filmografi:
http://www.imdb.com/name/nm0910607/
http://en.wikipedia.org/wiki/Christoph_Waltz
http://www.christophwaltzfans.com/category/news/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar