fredag 11 januari 2013

A Beautiful Mind

A Beautiful Mind (2001), 135 min - Biografi, Drama - 8 Mars 2002 (Sverige)
Filmen A beautiful mind, är baserad på en bok med samma namn, och är en biografi som handlar om John Forbes Nash Jr mycket speciella liv. Han är en framstående matematiker som föddes i juni 1928 i Amerika och delade 1994 Nobels fredspris i ekonomisk vetenskap med spel teoretiker Reinhard Selten och John Harsanyi.

Man får i filmen följa John Nash (Russel Crowe) när han börjar sina studier vid Princeton, 1947. Han utmärker sig med sitt speciella sätt men han får några få vänner där, vilka aldrig riktigt kommer honom nära. Förutom den rumskamrat som han får men som sedan visar sig vara någon som hans egen hjärna skapat. Nash träffar också en kvinna, Alicia (Jennifer Connelly) och deras relation kommer att hålla i många år. De får också en son och livet verkar bara bli bättre och bättre. 

Men livet tar en helt annan vändning för John Nash och hans familj. Under den här tiden får Nash också kontakt med en hemlig agent som ställer till stor oreda i hans liv. När omgivningen börjar reagera på att allt inte står rätt till med Nash så blir han tvångsintagen på en psykiatrisk klinik och det konstateras att han har schizofreni och en svår och jobbig behandling börjar för honom och hans familj. 

Efter ett antal år inser Nash att hans "vänner" bara finns i hans hjärna och bestämmer sig för att lägga in sig igen efter att ha varit hemma en tid. Han är orolig för att han kommer att göra sin fru eller son illa. Det är då som hans fru tar det svåra beslutet att han ska få vara kvar hemma och att de tillsammans ska ta sig igenom de svårigheter som de har. 

Jag tycker att detta är en helt underbar film på många sätt, och att den baseras på verkliga händelser gör ju inte filmen sämre. Även om jag inte vet hur bra allt stämmer med verkligheten. Trots den mörka skugga som vilar över filmen och Nash liv på grund av hans sjukdom, man får väl förmoda att det stämmer i alla fall, så förmedlar den en stor kärlek och med mänsklighet. Framför allt hans fru har egenskaper som få är förunnade tänker jag. 

Skådespelaren Russel Crowe gör rollen otroligt bra och så även Jennifer Connely. Filmen vann flera Oscar, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll.

Så se den, om ni inte sett den.

Filmen får en 5:a av 5 av mig.Regissör: Ron Howard
Författare: Akiva GoldsmanSylvia Nasar (bok)
Skådespelare: Russell CroweEd HarrisChristopher Plummer och Jennifer ConnellyInga kommentarer:

Skicka en kommentar