lördag 23 februari 2013

Philadelphia

Philadelphia (1993) 125 min - Drama - 18 mars 1994 (Sverige)
I går kväll blev det en film på TV som jag tittade på. En äldre film som jag inte sett tidigare så jag gav den en chans.

Filmen handlar om Andrew Becket (Tom Hanks) som är en advokat som arbetar för en framgångsrik advokatbyrå i Philadelphia. Andrew har sjukdomen aids och det är detta med hans sjukdom som hela filmen handlar om och vilka konsekvenser som det får för honom när det gäller framför allt hans arbete.

Andrew har inte berättat för advokatfirman att han har aids utan han försöker att hålla kontroll på sjukdomen och jobba vidare som om ingenting har hänt. Han blir erbjuden att arbeta med ett mycket viktigt uppdrag för firmans räkning som gäller en stor kund och han lyckas ro detta i land och har lagt fram alla handlingar så det bara ska vara att skicka iväg dem morgonen därpå. Men av någon anledning har de försvunnit när det är dags och Andrew och hans närmaste anställda får jobba som bara den med att hitta de försvunna dokumenten och de lyckas slutligen med det. Ändå måste Andrew komma upp till chefens kontor och där få reda på att han blir uppsagd eftersom Andrew, som chefen säger, inte gör ett tillräckligt bra arbete.

Men Andrew ger sig inte trots sin sjukdom och sitt utsatta läge, han tänker anmäla företaget för felaktig uppsägning och tar till sin hjälp den något homofobiske advokaten Joe Miller (Denzel Washington) till sin försvarare.

Filmen har ju några år på nacken men känns ändå angelägen även om jag tror att det hänt en hel del under åren när det gäller både vården som en aidspatient får och de attityder som de möts av i samhället. Skådespelarna gör en mycket bra insats och Tom Hanks är ju helt fantastisk i sin roll. Ja, filmen är dessutom rätt spännande tack vare domstolsscenerna och så Andrews pågående sjukdom som bara förvärras. 

I övrigt en rätt ordinär drama, med en mycket stöttande pojkvän och familj. På plussidan i filmen är den relation som man får se utvecklas mellan Andrew och Joe.

Ja, visst var filmen sevärd, och jag ger den en 3:a av 5. 


RegissörJonathan Demme
FörfattareRon Nyswaner
Skådespelare: Tom HanksDenzel WashingtonRoberta Maxwell
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar