onsdag 17 april 2013

Hugo

Hugo Cabret (2011) "Hugo" (original titel), 126 min - Adventure, Drama, Family - 
16 Mars 2012 (Sverige)
Hugo är en intressant och annorlunda film om en pojke som bor ensam på tågstationen Gare Montparnasse i Paris under 1930-talet. Hur han hamnade där får man reda på under filmens gång. Det är en fascinerande film på grund av sättet som den är uppbyggd på, scenerna är mycket speciella och intressanta, lite som i en fantasivärld trots att den utspelar sig på en tågstation nästan hela tiden.

Hugo har lärt sig att sköta om klockorna på tågstationen av sin farbror som bodde i en slags lägenhet på tågstationen när Hugo kom dit efter det att hans pappa dött. I filmen har Hugos farbror försvunnit så därför är Hugo nu helt ensam. Pappan lärde Hugo hur man lagar saker och ting, bland annat har Hugo en automatisk "docka" som hans pappa försökte att laga men som han inte hann bli klar med innan han dog. Hugo vill fixa till den mekaniska dockan för att på så sätt få något slags meddelande från sin pappa. 

Det är dock inte helt lätt för Hugo att klara sig själv där på tågstationen, där finns en stationspolis som jagar barn som inte har några föräldrar och sätter dem på barnhem. Hugo försöker själv se till att han har något att äta vilket gör att han stjäl från de olika affärerna på stationen. Han träffar en flicka vid namnet Isabell, i samma ålder som han själv, som hälsar på en man som har en leksaksaffär där på stationen. Mannen är inte hennes riktiga pappa men hon kallar honom för det ändå och hon bor med honom och hans fru sedan hon blev föräldralös när hon var liten.

Mitt första intryck av filmen var att den verkade lite småseg och konstig men den födde ändå en nyfikenhet i mig som gjorde att jag ville se mer av den och ju längre jag tittade på filmen desto mer intresserad blev jag av den. Så summeringen av hela filmupplevelsen är att den var väl värd att se på.

Filmen bygger på en Amerikansk historisk fiction bok som är skriven och illustrerad av Brian Selsnick från 2007. Bokens främsta inspirationskälla är den sanna historien om den franska pionjär filmskaparen Georges Méliès. Han gjorde massor av filmer innan första världskriget bröt ut och även mekaniska dockor som man kunde dra upp samt utförde magiska trick som var tekniskt avancerade och drog stor publik när det begav sig.Regissör: 
Martin Scorsese
Författare: John Logan (manuskript), Brian Selznick (bok)
Skådespelare: Ben KingsleyAsa Butterfield och Chloë Grace Moretz med flera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar