söndag 23 juni 2013

Clint Eastwood

Clint Eastwood är en amerikansk skådespelare, regissör, producent, kompositör, politiker och pianist.

Eastwood är född i San Fransisco, California, USA den 31 maj 1930 och hans föräldrar var stål och fabriksarbetare. Han är av Engelskt, Iriskt, Skottskt och Holländskt ursrprung och har en yngre syster, Jeanne som är född 1934.

Eastwood växte upp på olika ställen i norra California innan familjen flyttade till Oregon under hans tonår. Han gick färdigt gymnasiet som 19-åring vilket var mycket senare än de flesta andra, som var 16 eller 17 år.

Han hade arbeten som skogshuggare och brandman innan han flyttade till Seattle 1951 där han arbetade som badvakt och siminstruktör under en par år. När Eastwood flyttade tillbaka till California gick han på junior College en kort tid i Los Angeles innan han började att jobba som skådespelare på deltid. Under tiden jobbade han också med att gräva pooler för att försörja sig.

Sin första mer kända roll hade Clint Eastwood som Rowdy Yates i den amerikanska Western/TV-serien Rawhide som sändes från 9 januari 1959 till 3 september 1965.

Under 1960-talet fick Eastwood sitt stora genombrott i Italien med en roll i För en handfull dollar och de två efterföljarna i trilogin. Dollarstrilogin släpptes inte i USA förrän 1967 men blev även där en succé.
För att läsa mer om Clint Eastwood klicka på länkarna här nedan.
Källa: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar