onsdag 5 juni 2013

Les Misérables

Les Misérables (2012) 158 min - Drama, Musical, Romance - Biopremiär i Sverige 18 Januari 2013
Les Misérables (Samhällets olycksbarn) är en roman av Victor Hugo, som utkom 1862. Det är en romantiskt, realistisk roman som även skildrar samhälle och politik historiskt sett i Frankrike under början av 1800-talet.

Jean Valjean är en fattig skogsarbetare som dömts till straffarbete i fem år för att han stulit bröd som han skulle ge till sin systers svältande barn. På grund av flera rymningsförsök ökas hans straff hela tiden och hela straffet blir slutligen 19 år! När Valjean äntligen blir frigiven är han inte längre samma människa som innan, han har blivit bitter och hård av all förnedring. Trots detta lyckas han bli en god människa, mycket tack vare en vänlig biskop som bjuder in honom på mat.  Han tar sig uppåt i samhället och blir både en framgångsrik industriman och borgmästare. 

Eftersom Valjean smitit från sin villkorliga frigivning så har han sin tidigare fångvaktare Javert efter sig och som nu har avancerat till polis, han dyker upp lite varstans där Valjean befinner sig. Javert är övertygad om att brottslingar alltid förblir brottslingar och att de heller inte kan sona de brott de gjort sig skyldiga till.

Musikaler är inte riktigt min filmgenre men jag tyckte Les Misérables ändå var både intressant och spännande. Framför allt mycket välspelad, vilken prestation att sjunga sig igenom en sådan tung film. För känslomässigt är den tung, det är inte mycket att glädje som finns under den här historiska perioden. Ändå finns ljuspunkter och även ett visst hopp i filmen. Och jag uppskattar filmens budskap, om jämlikhet mellan människor. Ingen är bättre än någon annan, vad än för samhällsklass man kommer från.

Jag hade dock uppskattat om filmen varit en halvtimme kortare, den känns lite långdragen trots allt.


Regissör: Tom Hooper
Författare: William Nicholson (manuskript), Alain Boublil (manuskript), Victor Hugo (roman)
Skådespelare: Hugh Jackman, Russell Crowe och Anne Hathaway med flera.

Länkar:
http://www.lesmiserablesfilm.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar