torsdag 13 juni 2013

Lincoln

Lincoln (2012) 150 min - Biografi, Drama, Historia - Sverigepremiär 25 januari 2013
Jaha, så blev det då dags för filmen Lincoln, spännande må jag säga om än en aning lång.

Filmen börjar med bilder från ett blodigt och frånstötande inbördeskrig och fortsätter sedan att mer handla om det maktspel som utspelar sig mellan den tidens politiska män. För kvinnor fanns inte med i politiken på den tiden vid 1860-talet när Abraham Lincoln var president i USA, ej heller fanns svarta med i maktens korridorer. De var inte ens fria människor utan var slavar till, oftast rika herrar i södern.

Lincolns största uppgift var att få ett slut på slaveriet och att få till stånd fred i landet och för att uppnå detta fick han använda sig av alla medel som han kunde tänka sig, även mindre ädla sådana. Som till exempel, för att få tillräckligt många som röstade på hans förslag om avskaffandet av slavar, så "köpte" han röster genom att erbjuda vissa män arbeten inom viktiga poster i samhället.

Man får också en anings inblick i Lincolns familjeliv som i filmen består av två söner och en hustru och om jag förstod det rätt, så hade paret även två söner till som båda dött tidigare.

Ja, som sagt, det är en intressant och spännande film, som visar en mycket viktig fas i USA:s historia, ja, kanske hela världens historia? Vem vet, vart vi befunnit oss nu om han inte fått igenom sitt förbud mot slaveriet och fred i landet?

Jag tycker att han har en intressant bakgrund Abraham Lincoln, han föddes i en timmerkoja i Kentucky och han arbetade bland annat som advokat men hade ingen utbildning utan var helt självlärd. Från att vara född i en timmerkoja och till att bli USA:s president är steget ganska långt. Men det visar på att det går om man har vilja och talang. I alla fall så gick det då.


Regissör: Steven Spielberg
Författare: Tony Kushner (manuskript), Doris Kearns Goodwin (bok)
Skådespelare: Daniel Day-Lewis, Sally Field och David Strathairn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar