torsdag 19 september 2013

Den ovillige fundamentalisten

Den ovillige fundamentalisten (2012) "The Reluctant Fundamentalist" (original titel)
130 min - Thriller - 3 Maj 2013 (Sverige)I går kväll tittade jag på en ganska ny film som bygger på en bok med samma namn: Den ovillige fundamentalisten, som faktiskt var riktigt intressant och spännande. Filmen har en lite annorlunda vinkling än vad som är vanligt. Jag tänker närmast på att fokus den i denna film ligger på den unga Pakistanier som gör karriär i USA och hur hans liv artar sig efter den 11 september 2001. Då terroristattacken mot World Trade Center skedde. I vanliga fall handlar filmerna mest om hur livet blir för amerikanerna efter attacken. Jag gillade den här nya vinklingen och jag gillar slutet på filmen dessutom.

Ja, som sagt, filmen handlar om en ung man från Pakistan, Changez Khan, som rest till USA för att utbilda sig och han blir en framgångsrik man på Wall Street. Han jobbar med att köpa upp mindre företag som går dåligt och säga upp folk som inte längre anses vara ekonomiskt bärkraftiga. Men efter ett tag uppstår motsättningar i detta nya liv med den person och det liv som Changez levde i Pakistan. Hans far är en känd poet och de har tidigare levt ett lyxigt och välordnat liv där. Nu har stora förändringar skett i landet och därmed har hans familj blivit mer och mer fattig medans en massa andra människor blivit nyrika.

I USA träffar Changez en kvinna som är konstnär och som gör ett konstprojekt av deras relation, vilket gör honom än mer desillusionerad. 

Jag gillar den här filmen verkligen och upplever skådespelarna som trovärdiga i sina roller, speciellt Riz Ahmed gör en fantastisk tolkning av sin roll.


Regissör: Mira Nair
Författare: Ami Boghani (manuskript), Mohsin Hamid (roman)
Skådespelare: Riz Ahmed, Liev Schreiber, Kiefer SutherlandKate HudsonOm Puri


Ytterligare sidor om filmen finner du här:
Ginza
http://www.svd.se/kultur/film/
http://www.discshop.se/filmer/dvd/den_ovillige_fundamentalisten/P112627Inga kommentarer:

Skicka en kommentar