söndag 29 september 2013

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen är skådespelare, producent och ljudtekniker. Han är född den 20 oktober 1958 i Manhattan, New York City, New York.

Viggo Mortensens pappa är dansken Viggo P. Mortensen och hans mamma är amerikanskan Grace. Han föddes i New York men hans familj reste mycket under hans första 11 år, bland annat bodde de i Venezuela, Danmark och Argentina.

Vid sju års ålder skickades Viggo till en strikt och isolerad internatskola vid bergen i Argentina. När hans föräldrar skildes följde Viggo med sin mamma till USA tillsammans med sina två yngre bröder Charlie och Walter.

Viggo Mortensen började på Watertown High School och var en mycket duktig student, han tog studenten 1976 och började sedan vid St Lawrence University och efter det studerade han vid Warren Robertsons teaterskola i New York.

Sångerskan Christina Cervenka gifte sig med Mortensen 1987 och de har en son tillsammans som heter Henry Blake Mortensen. Under 1997 skildes de och har delad vårdnad om sonen.

Under sin uppväxt visste Mortensen inte riktigt vad han ville arbeta med och testade många olika arbeten. Han är duktig på språk och talar engelska, spanska och danska men även lite franska, italienska och svenska.

Viggo Mortensens filmdebut var som en ung Amish farmare i Peter Weir´s vittne till mord. Hans filmografi hittar du här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Viggo_Mortensen. Filmer som Mortensen har haft roller i och som jag har recenserat finner du här: A Dangeorus Method.


Källa till ovanstående text är dessa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Viggo_Mortensen
http://www.imdb.com/name/nm0001557/
https://www.google.se/Viggo Mortensen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar