söndag 9 februari 2014

Det förflutna

Det förflutna (2013) "Le passé" (original titel) 130 min - Drama, Mystery - 7 Februari 2014 (Sverige)
Den här filmen som handlar om hur det förflutna ligger kvar som en tung filt över personerna i deras handlingar och liv och försvårar för dem att gå vidare på det sätt som de önskar.

Ja, det är en bra film och man blir involverad i den trots att den ju egentligen inte är så spännande i sig och kanske lite väl segdragen. Det är en relationsfilm och gillar man sådana så tror jag att man blir nöjd, vill man ha lite mer handling och spänning så som jag vill ha det så blir det en film som är helt ok att se men inte mer.

I alla fall handlar Le Passé, som den heter på franska om en Iransk man, Ahmed som återvänder till Paris för att skriva på några skilsmässopapper. Hans exfru Marie hämtar honom på flygplatsen och redan i bilen smågnabbas de om det förflutna.

När de kommer hem till Marie, och deras tidigare gemensamma hem så får han reda på att Marie ska gifta sig och att mannen, Samir, redan bor hos henne. Han har även en son som bor där. Marie har sedan tidigare två döttrar med en annan man varav den äldsta av dem, Lucie håller sig borta så mycket som möjligt och Ahmed förstår ganska snabbt att Marie och Lucies relation är väldigt ansträngd.

Ahmed finner sig snart bli indragen i en konflikt som han inte riktigt har något alls att göra med och det hela kompliceras av att Samirs exfru har försökt begå självmord och ligger på sjukhus och är okontaktbar.

Som sagt var, man blir indragen i filmen som är ganska lång och man vill gärna fortsätta se den. Det är bra skådespelar prestationer över lag men jag tycker nog att hon som spelar Lucie, Pauline Burlet gör den bästa rollen.

Regissör: Asghar Farhadi
FörfattareAsghar Farhadi
Skådespelare: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa och Pauline Burlet med flera.


2 kommentarer:

  1. Har tänkt att se den här filmen nu i helgen. Har hört rätt bra om den ändå.
    Får se om mitt omdöme blir detsamma som ditt då :)

    SvaraRadera
  2. Hej! Trevligt med din kommentar :-) Intressant att höra vad du tycker när du har sett den!

    SvaraRadera