söndag 23 februari 2014

The Master

The Master (2012) 15 144 min, Drama, 1 Februari 2013 (Sverige)Filmen The Master utspelar sig någon gång under 50-talet och handlar om Freddie Quell (Joaquin Phoenix) som är en Naval veteran som kommer hem från krigets fasor. Han har även en trasig barndom bakom sig och har svårt att komma till rätta i sitt nya liv eftersom han har svårt att hålla sitt temperament i balans. Dessutom dricker han sin egen hemgjorda sprit som man inte riktigt vet vad den innehåller.

Freddie tar olika ströjobb här och där och lever från dag till dag fram tills att han träffar på den karismatiske Lancester Dodd när de båda befinner sig på en båt. Lancester är en mystisk och beundrad (inom vissa kretsar) ledare för rörelsen "The Cause" som genom olika tekniker säger sig kunna hjälpa människor finna frid och läka gamla trauman. 

Jag antar att filmen vill visa hur sekter som "The Cause" och liknande tar sig fram och hur de utövar sin makt på människor som mår dåligt av olika anledningar. I The Master är hela familjen inblandad i rörelsen och en hel del anhängare som de knyter till sig genom sina uppvisningar och föredrag på olika platser i världen. 

Samtidigt som inblandningar i sådana sekter kan göra att man mår än sämre så finns det säkert de som även gör gott för andra människor, riktigt vart den här rörelsen befinner sig på den skalan är svårt att säga faktiskt.

Det jag uppskattar med The Master är att de tre huvudpersonerna i filmen, som spelas av Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix och Amy Adams, alla gör en fantastiskt rolltolkning av sina karaktärer. Det bär verkligen hela vägen. Framför allt förstår man något av den plågade själ som Freddie uttrycker.

Så sammanfattningsvis vill jag säga att det är en mycket sevärd film med ett intressant och trovärdigt tema.


Regissör: Paul Thomas Anderson
Författare: Paul Thomas Anderson
Skådespelare: Philip Seymour Hoffman, Joaquin PhoenixAmy Adams och Lena Endre med flera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar