fredag 18 april 2014

The Iceman

The Iceman (2012) 106 min  -  Biografi, Crime, Drama  -  16 oktober 2013 (DVD Sverige)
The Iceman en riktigt läskig film som visar historien om Richard Kuklinski, en kallblodig yrkesmördare som bodde i USA och bygger på en verkliga händelser från 1960-talets mitt och framåt. Filmen visar endast några korta sekvenser av hur han som barn blev misshandlad av sin far som var en polsk invandrare. Det ger oss tittare en hint om varför Kuklinski blev den han var. Men det ursäktar väl egentligen inte vad han gjorde utan visar bara på att våld föder mera våld.

Det intressanta med Kuklinski är att han lever ett dubbelliv som familjefar och har en hustru och två döttrar som han avgudar. De verkar inte veta något om hans arbetsliv, och ärligt talat så tycks det inte som om hustrun vill veta heller. Hon är bara glad och nöjd över allt det Kuklinski kan ge sin familj vad gäller boende och andra materiella saker.

Richard Kuklinski spelas mycket trovärdigt och bra av Michael Shannon och hans hustru Deborah Pellicotti spelas av Winona Ryder. Hon är dock inte lika lysande som Shannon utan känns bara lite tafatt i sin roll. En liten överraskning är David Schwimmer som spelar Josh Rosenthal, en skurk som hade vissa kopplingar till Kuklinski. Det var lite svårt att vänja sig vid denne småäckliga typ när man vet hur David Schwimmer ser ut i den roll han hade i TV-serien Vänner.

Jag som inte är vidare intresserad av maffiafilmer och inte har sett så värst många av den varan (då de ofta tråkar ut mig) tyckte att den här filmen var mycket intressant och välspelad. Så jag blev därför positivt överraskad. Kanske hade man kunnat ta med lite mer om Kuklinskis uppväxt, men samtidigt så gör det filmen lite mera mystisk och även Kuklinski. I början av filmen ser man hur han träffar sin fru och det kommer där fram att han har fått vara mycket enträgen för att hon ska träffa honom. När de sitter där vid bordet tillsammans så säger han ingenting men på något vis lyckas de börja prata med varandra och sedan höll de ihop och bildade familj.

Det fanns, som jag ser det, en strimma av hopp inom Kuklinski. En önskan om att älska och bli älskad, tyvärr fick den mörka sidan för stor plats i hans liv. Frågan är om han kunnat välja något annat sätt att leva eller om han var dömd till att bli yrkesmördare på grund av hans bakgrund? Jag vill tro att man har ett val och som jag ser det hade han en möjlighet att välja något annat när han träffade sin fru och fick sin familj.

Regissör: Ariel Vromen
Författare: Morgan Land (manuskript), Ariel Vromen (manuskript)
Skådespelare: Michael Shannon, Chris Evans, James FrancoWinona Ryder och David Schwimmer.  Se hela roll listan här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar