torsdag 29 maj 2014

Kill Your Darlings

Kill Your Darlings (2013) 104 min - Biografi, Drama, Romantik - 8 November 2013 (Sverige)
Det blev en film med verklighetsbakgrund igen i går kväll. Kill Your Darlings handlar om de stora poeterna Allen Ginsberg, Jack Kerouac och William Burroughs och utspelar sig under 1944.

Filmen visar unga män som är på väg ut i livet och som vill testa sina gränser både vad gäller sin litterära förmåga men också vad gäller sex, droger och alkohol. Så mycket sex i konkret handling är det i och för sig inte med i filmen men jag upplever att den har en underton av sex hela tiden.

I början av 1940-talet kommer Allen Ginsberg (spelas av Daniel Radcliffe) till New York för att gå på Columbia University. Han kommer dit som en oerfaren ung man och har lämnat sin psykiskt sjuka mamma som han varit mycket fäst vid. På universitetet träffar han Lucien Carr (spelas av Dane DeHaan), en bråkstake som är emot etablissemanget. Ginsberg dras som en magnet till Lucien och de börjar umgås rätt intensivt. Ginsberg träffar också Carrs gamla vänner, däribland en något äldre man, David Kammerer (spelas av Michael C. Hall) som är lärare och som förser Carr med texter som gör att han kan vara kvar på universitetet.

Det visar sig att Kammerer och Carr har ett slags förhållande och med tiden vill Carr göra sig fri från honom men han säger till Ginsberg, att det inte går eftersom att Kammerer alltid följer med efter honom.

Kill Your Darlings bygger på en intressant händelse och tid i New York och jag tycker att man lyckats bra med att fånga den tidens atmosfär. Jag tycker också att skådespelarna gör ett bra jobb, särskilt i scenerna där Allen Ginsberg lite tafatt försöker sig på att närma sig Lucien Carr sexuellt.

Som helhet är filmen intressant och välspelad om en tid i stor förändring efter andra världskriget. Intressant också att få veta mer om dessa poeter och deras liv. Ändå är det som om filmen saknar något, det känns inte riktigt som att man förstår sig på de olika personligheterna i filmen. Men kanske är det meningen att vi ska sväva i lite ovisshet? Eller så skulle man ha haft bara en enda huvudperson och visat perspektivet utifrån honom. Till exempel hade Lucien Carr kunnat vara en sådan huvudperson men han var å andra sidan kanske inte lika känd som de övriga huvudpersonerna och inte lika intressant för filmskaparna?

Jag ger ändå filmen en 4 av 5 för en intressant skildring av de kända poeterna.

Regissör: John Krokidas
Författare:: Austin Bunn (manuskript), Austin Bunn (roman),
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Dane DeHaan, Michael C. HallSe hela roll listan här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar