torsdag 19 juni 2014

Pioneer

Pioneer (2013) 111 min - Thriller - 30 Augusti 2013 (Norge)
Pioneer är en norsk konspirations film som handlar om Norges oljeboom under början av 80-talet och bygger alltså på verkliga händelser.

Filmen handlar om ekonomiskt tänkande och prestige, både mellan olika länder och mellan olika människor. Hur långt kan man som nation och individ gå för att få tillgång till de natur rikedomar som finns? I detta fall på havets botten på 500 meters djup.

Huvudpersonen i filmen är dykaren Petter (spelas av Aksel Hennie) som jobbar för att klara av testdyket på 500 meters djup. Detta gör han tillsammans med brodern Knut och dykningen är i stort sett hela deras liv. I alla fall Peders eftersom att han inte har någon familj utöver brodern Knut. Knut (spelas av André Eriksen) har en flickvän och en son så han säger att det dyk jobb som de ska göra när de klarat av testdykningen på 500 meter är det sista som han kommer att ta på sig. Han vill ha mer tid över för sin familj.

Ett företag från USA är inblandade i projektet eftersom att de har kunskaperna om dykning på djupt vatten bland annat. De är själva intresserade av att få ut så mycket som möjligt av ekonomisk vinning och det är här som intrigerna skapas i filmen. När något går fel vid sista provdykningen inser Petter att han inte kan lita på någon utan att han själv får ta reda på vad som har hänt. Han inser också att någon vill röja honom ur vägen.

Jag tycker att filmen klart och tydligt visar att man kan gå hur långt som helst för pengars skull. Nationer blir giriga och vill roffa åt sig tillgångar på ett, inte alltid så schysst sätt. I grund och botten handlar det ju om enskilda människor som är inblandade i händelserna som driver sådana saker framåt.

Så här i efterhand, när vi vet hur bra det har gått för Norge med deras olja kan man ju kanske tycka att det var värt allt blod och svett som de fick genomgå för att lyckas tämja naturens utmaningar. Å, andra sidan kan man alltid diskutera om det var värt det för de människor (och deras familjer) som höll på med dykningarna, eftersom att många fick men efter dykningarna på så djupt vatten. Det verkar liksom alltid vara någon som får offra sig för att någon annan ska få ut ekonomisk vinning av en situation.Regissör: Erik Skjoldbjærg

Författare: Nikolaj Frobenius, Hans Gunnarsson

Skådespelare: Wes Bentley, Stephen Lang, André Eriksen och Aksel Hennie. Se hela roll listan här »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar