fredag 18 juli 2014

Transcendence

Transcendence (2014) 119 min - Drama, Mystery, Sci-Fi - 21 Juni 2014 (Sverige)Hur långt kan man komma när det gäller utvecklingen av dagens teknologi? Finns det möjlighet att utveckla våra datorer så de får ett eget medvetande? Det är den fråga som väcks i mitt huvud sedan jag sett den nya filmen Transcendence.

I Transcendence har vetenskapsmannen Dr Will Caster (spelas av Johnny Depp) nästan nått så långt när han blir skjuten av några terrorister. Han verkar överleva men blir sjuk och febrig och då visar det sig att han blivit smittad av någon obotlig sjukdom från kulan som han blev träffad av, som gör att han bara har några veckor kvar att leva. Då föreslår hans hustru Evelyn (spelas av Rebecca Hall) att man ska koppla ihop honom med deras super dator Pinn. Vilket förkastas av deras vän Max Waters (spelas av Paul Bettany) men han övertalas till att hjälpa dem genomföra försöket. 

För att det ska bli någon film att se av det hela så lyckas man så klart med försöket och Will Caster förvandlas till en mänsklig dator som får storhetsvansinne och vill agera som en Gud. Hans hustru Evelyn är förblindad av sin kärlek till honom och gör allt det han säger åt henne att göra. Bland annat att åka till en avlägsen och bortglömd småstad och bygga upp en stor serveranläggning där man utvecklar ännu flera tekniska metoder. Till slut har man en hel arme med "healade" människor som gör allt som Will Caster säger till dem att göra. 

Max Waters blir tillfångatagen av terroristerna och de börjar att övertala honom att samarbeta med dem i stället eftersom att de tycker att det Will och Evelyn gör är fel väg att gå och att det hotar hela mänskligheten. 

Jag tycker att filmen är sevärd och har ett intressant tema. Det jag hakar upp mig på är att Johnny Depp inte riktigt lever upp till mina förväntningar. När han blir sjuk i filmen låter han som Kapten Jack Sparrow i Pirates of the Carribean filmerna, han sluddrar på ett visst sätt. Sedan ifrågasätter jag också Evelyns kärlek till hennes man, hur kan hon vara så blåögd att hon fortsätter att göra det han säger till henne? Jag menar att hon är ändå en vetenskapsman hon också och borde ha lite mer realistiskt tänkande än vad hon visar sig att ha. Här blir det riktigt sockersött och sliskigt i en annars bra tanke med filmen tycker jag. Dessutom visar det en vriden mans- och kvinnosyn, att män är smarta men det är inte kvinnor, de är förblindade av kärlek.

Ändå tycker jag att filmen är sevärd och det finns som sagt saker som får en att tänka lite mer på vart den teknologiska utvecklingen i samhället är på väg. Vill vi ha datorer som påminner oss om oss själva? Vill vi att de ska ha känslor och ett medvetande? Hur långt kan utvecklingen gå? Vad finns det för risker med att försöka utveckla sådana datorer?


Regissör: Wally Pfister
Författare: Jack Paglen
Skådespelare: Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany och Morgan Freeman med flera. Se hela roll listan här

2 kommentarer:

  1. Spännande med Jonny Depp i en sci-fi, det var ett tag sedan.

    SvaraRadera