torsdag 3 april 2014

To verdener

Från olika världar (2008) "To verdener" (original titel) 116 min - Drama - 22 Februari 2008 (Danmark)
Nu blev det dax för en dansk film som berättar historien om Sara, en tonårstjej som till hör Jehovas Vittnen i Danmark. Hon är mycket strängt hållen av sin familj och den församling som hon tillhör, här tillåts inga överträdelser. När hon träffar och blir förälskad i Teis, som inte tillhör Jehovas Vittnen, blir hon både ifrågasatt och hotad med att uteslutas ur församlingen.

Det märkligaste i det hela tycker jag är att deras pappa kan vara kvar i församlingen trots att han varit otrogen. Han är dock ångerfull och ber sin hustru om att förlåta honom men hon kan inte så det flyttar isär. Men församlingen utesluter inte honom utan det är mamman som är mer ifrågasatt än pappan.

Däremot har de uteslutit familjens äldsta son på grund av att han började ifrågasätta saker och ting. I början  vet man inte ens att han finns till, jag tänker att Jehovas Vittnen verkar vilja måna om familjen men när det kommer till kritan så gör de ju inte det.

Jag tycker att det här är en alldeles utmärkt film som tar upp hur det är att som tonåring växa upp i en hårt sluten grupptillhörighet, där allt utanför är fel och förkastligt. Filmen har ett bra tema och många bra skådespelare som gör att man rycks med in i händelserna.

Regissör: Niels Arden Oplev
Författare: Steen Bille, Niels Arden Oplev
Skådespelare: Rosalinde Mynster, Pilou Asbæk, Jens Jørn Spottag med flera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar