tisdag 10 januari 2012

No country for old men

122 min - Crime, Drama, Thriller - 29 Februari 2008 (Sverige)
Filmen börjar i Texas landsbygd där jägaren och svetsaren Llewelyn Moss upptäcker flera mördade män i och runt en bil. I bilen har de flera kilo droger av något slag. Något gick tydligen fel när de skulle lämna över sitt byte. Moss hittar också 2 miljoner dollar som han tar med sig istället för att rapportera om sitt fynd till polisen.

Han förstår att han måste fly och åker hem för att berätta för sin fru att han reser i väg. Det han inte vet är att han i och med sitt beslut får den psykopatiske mördaren,  Anton Chigurh, efter sig som inte ser dödandet som något annat än en rättighet för honom att utföra. Det gäller alla som på något sätt kommer i hans väg i letandet efter sina pengar.

Under tiden övervakar den något sävlige Sheriffen Ed Tom Bell händelserna samtidigt som han försöker förhindra brotten som begås.

Javier Bardem är ju en av mina favoritskådespelare och han gör verkligen en bra tolkning av sin roll som den känslokalle mördaren Anton Chigurh. I mångt och mycket bär han upp hela filmen. Även om jag tycker att den är rätt bra överlag, möjligen lite väl karg och hårdkokt för min smak. Men kanske är eller var det på detta sätt i Texas? Ordlösheten och kargheten ger trots allt filmen sin prägel.

Filmen får en 4 av 5 för bra skådespeleri och handling.


Regissör: Ethan Coen, Joel Coen
Författare: Joel Coen (manuskript), Ethan Coen (manuskript)
Skådespelare: Tommy Lee Jones, Javier Bardem och Josh Brolin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar