fredag 21 juni 2013

Rust and Bone

Rust and Bone (2012) "De rouille et d'os" (original titel - Fransk) 120 min - Drama, Romantik -
21 December 2012 (Sverige)
Rust and Bone känns för mig inte direkt som någon vacker film och genren romantisk är väl att ta i? Det är alldeles för mycket våld i filmen för det, ändå har filmen en dragningskraft på mig som jag inte kan värja mig mot. Kanske är det realismen i filmen som fångar mig? 

Rust and Bone handlar om en fattig pappa -Ali - (Matthias Schoenaerts) och hans 5-åriga son, som flyttar in hos Alis syster och hennes man i södra Frankrike. Där försörjer han sig på att jobba som dörrvakt och på gatuslagsmål. 

En kväll när Ali arbetar som dörrvakt hjälper han en kvinna - Stéphanie - (Marion Cotillard) som har blivit attackerad av en man och han kör sedan henne hem. Han följer med henne in eftersom han behöver is på sin hand efter slagsmålet med mannen. När han går lämnar han sitt telefonnummer.

Tiden går och Stéphanie råkar ut för en olycka när hon tränar späckhuggare, vilket är hennes arbete. Hon blir deprimerad och tycker att livet känns meningslöst och kanske är det det som gör att hon ringer till Ali och de börjar att träffas. Han får med sig henne ut och de simmar i havet och Stéphanie blir med tiden starkare och starkare. Deras relation är inte direkt friktionsfri, Ali lever som om han är ensam och bryr sig inte om att han sårar Stéphanie när han träffar andra kvinnor för att ha sex. Samtidigt lockas hon av hans frigjorda attityd till sex. Det är bara för henne att säga till när hon är redo, så kommer han om han är ledig, säger han.

Ali har heller ingen närmare kontakt med sin son och är direkt elak mot honom mellan varven, egentligen är han ett vuxet barn som inte riktigt är medveten om sitt eget sätt att vara och vilka konsekvenser det får för andra runt om kring, han står sig själv närmast, helt enkelt. 

Som helhet är filmen intressant och mycket välspelad, kanske känns den en aning för spretig och ytlig trots att filmen tar upp olika aspekter i livet som kan vara tunga att ta sig igenom, som tex att råka ut för en sådan olycka som Stéphanie gör. 


Regissör: Jacques Audiard
Författare: Jacques Audiard (manuskript), Thomas Bidegain (manuskript)
Skådespelare: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts och Armand Verdure med flera.


2 kommentarer: