onsdag 21 augusti 2013

Javier Bardem

Javier (Ángel, Encinas) Bardem är skådespelare och producent och jobbar även med soundtrack. 

Han är född den 1 March 1969 i Las Palmas de Gran Canaria, Gran Canaria, Kanarieöarna, Spanien.

Flera av Javier Bardems släktingar har varit med i spansk filmindustri sedan dess början. Hans syster Mónica Bardem och hans bror Carlos Bardem är båda skådespelare liksom hans mor.

Redan som sexåring debuterade Javier Bardem som skådespelare i TV-serien El Picaro och i tonåren spelade han i flera TV-serier. Han var också med i en oberoende teatergrupp som gjorde turnéer i Spanien. Javier har studerat måleri vid Escuela de Artes y Officios i Madrid och idrottade en hel del.

2010 gifte sig Javier med skådespelerskan Penélope Cruz och de har sonen Leonardo som föddes 2011 och dottern Luna, född 2013.

Javier Bardem har blivit känd för sin förmåga att spela vitt skilda roller och sitt internationella genombrott fick han i filmen Before Night Falls från 2000 där han spelade den kubanska poeten Reinaldo Arenas.

När Bardem spelade den våldsamme psykopaten Anton Chigurh i filmen No Country for Old Men från 2007 fick han sitt stora internationella genombrott för den breda filmpubliken. För den rollen fick han en Oscar och 2011 blev han nominerad igen, då för sin rollfigur Uxbal i Alejandro González Iñárritus film Biutiful.


Länkar till intressanta sidor och fakta till ovanstående text hittar du här nedan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar