fredag 22 november 2013

Lawless

Lawless (2012) 116 min - Crime, Drama - 14 September 2012 (Sverige)Filmen är baserad på en sann händelse som berättas i boken "The Wettest County in the World". Det är en historisk kriminalskildring av författaren Matt Bondurant. Han berättar om sin farfar och hans bröders liv under depressionen och förbudstiden i Virginia 1931.

Som vanligt alltid lika intressant att se filmer som utgår från verkliga händelser och man blir inte besviken på Lawless som jag tycker är en alldeles utomordentligt bra film. Den är välspelad, välgjord och mycket spännande och mellan varven också ganska otäck. Ett plus i kanten tycker jag också att det är att man fått med lite lagom med kärlek i en annars ganska karg och ogästvänlig miljö. 

Lawless handlar om de tre bröderna Forrest, Howard och Jack Bondurant som driver en olaglig hembränningsrörelse, som täckmantel har de sin bensinstation. Till sin hjälp har de även deras vän Cricket Pate. 

Eftersom det är förbjudet vid den här tiden att tillverka och sälja egen sprit så gjorde man det i hemlighet lite varstans i området men vissa personer gjorde det med större framgång. Till dessa hörde bröderna Bondurant. Det rullade på ganska bra för dem under en period och de som uppehöll lagen såg mellan fingrarna på deras verksamhet. Men så klart blir det snart förändringar och när en ny vice polis anländer vid namn Charlie Rakes blir livet betydligt svårare för alla inblandade. Sprittillverkningen blir snart ett spel på liv och död för de tre bröderna.

Ja, som sagt, det här är en film som är väl värd att se, helt klart en av de bättre jag sett det senaste halvåret.


Regissör: John Hillcoat
Författare: Nick Cave (manuskript), Matt Bondurant (roman)
Skådespelare: Tom Hardy, Shia LaBeouf, Jason Clarke, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Dane DeHaan och Guy Pearce med flera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar