måndag 28 juli 2014

Mandela - Long Walk to Freedom

Mandela - Vägen till frihet (2013) "Mandela: Long Walk to Freedom" (original titel) 141 min - Biografi, Drama, Historia - 24 Januari 2014 (Sverige)Den här filmen tycker jag handlar om tro och hopp. Även om filmen Mandela - Long Walk to Freedom inte är en religiös skildring så visar filmen vad en människas tro kan göra för att förändra världen och den plats man lever på. Nelson Mandela hade en stark tro på möjligheten till förändring men för att kunna tro måste man även känna hopp anser jag. Nelson Mandela hade dessa egenskaper, hans förhoppningar om en bättre värld och hans tro på jämställdhet samt hans stora envishet tar Nelson Mandela dit han vill men det görs inte utan kamp och en hel del förluster.

Filmen Mandela - Long Walk to Freedom handlar om Nelson Mandelas liv och vi får följa honom från det att han växer upp i Mwezo, Sydafrika till hans tid i fängelse under 18 år och sedan fram tills att han blir president i Sydafrika.

För mig som är dåligt insatt i historiska skildringar av den här typen så är filmen intressant och sevärd eftersom att den bygger på Nelson Mandelas egen biografiska bok: Long Walk to Freedom. Jag visste till exempel inte att han var gift två gånger under den här tiden och att han hade flera barn, jag visste heller inte att hans andra fru Winnie Mandela stod för den mer krigiska sidan av ANC, den organisation som Nelson Mandela gick med i under början av sin karriär som advokat.

Överlag tycker jag att filmen är välspelad och visar intressanta händelser och man får en inblick i hur det var på den tiden när det hela utspelade sig. Största intrycket på mig får nog Nelson Mandelas tid i fängelset där fångarna till en början behandlades som människor utan några som helst rättigheter till att med tiden få lite mer värdighet och möjlighet att påverka sin situation. Hur orkar man och klarar av att leva i en sådan situation år efter år tänker jag? Nog vore det lätt att ge upp och hata sin omvärld men Nelson Mandela säger att han förlåter sina plågoandar och lyckas sedan med konststycket att bli vald till president när han blir frigiven.

Det om något visar väl att ingenting är omöjligt, att man inte ska ge upp utan kämpa för det man tror på.


Regissör: Justin Chadwick
Författare: William Nicholson (manuskript), Nelson Mandela (biografi)
Skådespelare: Idris Elba, Naomie Harris, Terry PhetoSe hela roll listan här2 kommentarer:

  1. Ursäkta att jag stör (även om det kan vara lite roligt med kommentar :D), jag går tredje året på gymnasiet och gör en marknadsundersökning för mitt UF företag och skulle uppskatta ifall du kunde svara på några frågor. Enkäten tar mellan 1-2 min :) http://www.enkät.se/survey.php?pid=14373&mpid=8ec35030e881718898d51650293db45b

    SvaraRadera
  2. Hej Viktoria, jag har nu svarat på din undersökning... ;-)

    SvaraRadera