torsdag 9 juni 2011

Kill the Irishman

Kill the Irishman (2011) 106 min - Action, Biografi, Kriminalare - 11 Maj 2012 (Mexico)

I går kväll tittade jag på en film baserad på en sann historia om den irländske gangstern Danny Greene (spelas av Ray Stevenson). Det hela utspelade sig under 1970-talet i Cleveland, USA.

Man får veta lite om hans uppväxt men inte så mycket. Filmen utspelar sig under hans mest aktiva år som gängledare där han även hade anknytningar till maffian. Danny Greene var också informatör till FBI, på detta sätt klarade han sig undan fängelse straff för sina brott.

Hans liv blev mer och mer komplicerat i och med hans samröre med maffian. Bland annat var han hjärnan bakom mer än 35 bombningar där många människor blev dödade. Sådana som Danny och hans vänner tyckte var ett hot mot deras verksamhet på olika sätt.

Danny var också själv mordhotad under stor del av hans liv, trots detta fick han tre eller fyra barn med sin första hustru. Hustrun tog barnen och försvann med dem när hon inte orkade med Dannys farliga liv längre. Han träffade då en ny kvinna som han inledde ett förhållande med.

Ju äldre han blev desto mer verkar det som om hans samvete gnagde inom honom, han tyckte sig inte vara en vänlig själ. Och det var ju kanske inte så konstigt utifrån de liv han levde. Samtidigt månade han om de personer som stod honom närmast. Danny Greene var en tuff och många gånger känslokall person men han hade ändå vissa värderingar som han värdesatte högt. Han var en stolt Irishman...

Jaha, vad tyckte jag om denna film då? Jag gillar filmer som bygger på en sann historia...Men Dannys liv känns väldigt främmande för min egen del men det skildrar säkert till stor del hur samhället var på den tiden. Man skapar sig ett liv utifrån de förutsättningar som finns och för Danny Greene var nog gangsterlivet ett sätt att överleva i en tuff och orättvis värld. Han var ingen förlorare och ingen kunde sätta sig på honom om han inte själv valde att underkasta sig.

Som helhet var filmen väl värd att se och skådespelarna gjorde en bra insats, så jag ger filmen en 4 av 5.


Regissör: Jonathan Hensleigh
Författare: Jonathan Hensleigh (manuskript), Jeremy Walters (manuskript)
Skådespelare: Ray Stevenson, Vincent D'OnofrioChristopher Walken och Val Kilmer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar