lördag 13 juli 2013

Frost/Nixon

Frost/Nixon (2008) 122 min - Drama, Historia - 6 Februari 2009 (Sverige)I går kväll blev det en film som jag tidigare har lyckats missa men som visade sig vara riktigt intressant och bra. Frost/Nixon handlar alltså om en verklig händelse i USA under 1974 då den välkände talkshowvärden David Frost intervjuar den då avgående presidenten Richard Nixon. Filmen är välspelad och har ett intressant upplägg och jag förvånas hela tiden över att jag gillar filmen rakt av eftersom första tanken var: Hur kan man göra en film om en intervju? Men det visar sig gå alldeles ypperligt bra...

Filmen börjar med just den scenen där Nixon håller sitt avskedstal inför nationen och talet ses av 400 miljoner människor, däribland David Frost. Det är då han kommer på den geniala idén att intervjua Nixon. Framför sig ser Frost alla miljoner människor som sitter bänkade framför TV:n för att se honom själv. Jag tror att det är Frosts största drivkraft för att göra intervjun.

Nu visar det sig inte så enkelt att få till stånd denna intervju med Nixon, att övertala Nixon är kanske den enklaste av alla hinder. Han går att muta med pengar men det är svårare att få TV-bolag att stötta hans idé eftersom Frost inte har hållit på med politiska intervjuer tidigare utan med underhållning av lättare slag. Så Frost får satsa pengar ur egen ficka och låna pengar av vänner.

När han väl har fått ihop allt så det blir dags för intervjuerna visar det sig att Nixon minsann inte är den lättaste att intervjua för Frost. Nixon är hal som en orm och Frost har inte mycket att sätta emot, men när den sista delen ska spelas in så gör alla i Frosts team en kraftansamling för att få ut det mesta av intervjun och överraska Nixon med nya påståenden om Watergateskandalen.


Regissör: Ron Howard
Författare: Peter Morgan (manuskript), Peter Morgan (spel)
Skådespelare: Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell mfl


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar