tisdag 16 juli 2013

Vincent D'Onofrio


Vincent (Philip) D'Onofrio är en Amerikansk skådespelare, regissör, filmproducent, författare, och sångare och föddes den 30 juni 1959 i Brooklyn, New York City, USA.

Den mängd av olika roller han har spelat och kvaliteten på hans arbete har gett honom ett rykte som en mångsidig talang.

D'Onofrio far, Gene, var en inredningsarkitekt och senare en av grundarna av River Run International Film Festival, och hans mor, Phyllis, en servitris och restaurangchef. Hans syskon är Elizabeth och Antoinette.

D'Onofrio flyttade  med sin familj till Hawaii och Colorado innan han hamnade i Miami, FL, där han tog examen från Hialeah-Miami High School 1977.

Han gick på college vid University of Colorado men han lämnade skolan efter 18 månader för att fortsätta sin skådespelarkarriär. Han landade i New York och studerade där vid Actors Studio och började träna vid American Stanislavskij teatern, där han spelade i produktioner av "Möss och människor" och David Mamets "Sexual Perversity in Chicago."

För att klara sig ekonomiskt arbetade han som dörrvakt vid olika klubbar runt om i staden.

Som filmskådespelare, fick D'Onofrio's ett genombrott i karriären då han spelade en mentalt obalanserad rekryt i Full Metal Jacket (1987), regisserad av den berömda Stanley Kubrick. Han hade också en stor roll i Kärlekens val (1991), och hade en framträdande roll i kassasuccén Män i svart (1997) som den onde Edgar  i "The Bug".

Under 2001 tog D'Onofrio på sig rollen som sannolikt har gett honom hans största offentliga erkännande: Som Robert Goren, huvudpersonen i tv-serien "Law & Order: Criminal Intent" (2001). Goren är baserad på Sherlock Holmes men i stället för att förlita sig på fysiska bevis som Holmes gör, fokuserar D'Onofrio's karaktär på psykologi för att identifiera gärningsmännen.

D'Onofrio var gift med Greta Scacchi mellan 1989–1993 och gifte sig sedan med Carin van der Donk 1997 och de är fortfarande tillsammans.

Han har barnen: Leila George D'Onofrio, Elias Gene D'Onofrio, Luka D'Onofrio.


Här nedan kan ni se en intressant intervju med Vincent D'Onofrio:
Källa till ovanstående text är hämtad från nedanstående länkar, här hittar du också Vincent D'Onofrio filmografi :
http://en.wikipedia.org/wiki/Vincent_D'Onofrio
http://www.imdb.com/name/nm0000352/
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Vincent_Utah.jpg/220px-Vincent_Utah.jpg
http://www.starpulse.com/Actors/D'Onofrio,_Vincent/Biography/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar